22 Ocak 2013 Salı

Ilgaz Yıldıztepe

Geçen sene Fatih abiler Yıldıztepe'ye gitmişlerdi, pistinin eğimi çok az ama telesiyej altı bolkarda çok iyi demişti. Fotoğrafını görünce de Sarıkamış 5'e benzetmiştim.

Bu sene de bir konuştuğumuzda Yıldıztepe'ye niyetlenirseniz haber verin, ben de gelirim demiştim. Geçen hafta Fatih abi aradı ve haftasonu için niyetlerinin olduğunu söyledi. Benim de asıl niyetim Erciyes'e gitmekti ama bir kaç haftasonudur Erciyes'te rüzgar maalesef çok şiddetli, belli bir şiddetin üstünde olunca da liftler çalışmıyor. (Dönünce okuduğum yorumlarla da Erciyes'e gitmeyerek iyi bir iş yaptığımı anladım, cumartesi hiç açılmamış liftler, pazar hava iyiymiş ama hem geç açılmış, sadece tekir tarafı açılmış ve sırada yüzlerce kişi, kavga gürültü vs.)

Ben gece 4'ü geçerek Tokat'tan yola çıktım, 5:30 gibi Hakan (Fatih abinin kardeşi) ve Fatih abiyle yola devam ettik. Yolda yine klasik Tosya'dan sonra Metepark dinlenme tesislerinde durduk (bu yolun klasiği oldu artık, dönüşte de durduk) Yıldıztepe için de ana yoldan Ilgaz tarafına sapılıyor, milli parka, kayak merkezine gider gibi devam ediliyor ama bir noktadan sağa sapmak gerekiyor.


Fotoğrafta C noktası Yıldıztepe, A noktası ise Ilgaz kayak merkezi. Sağa saptıktan sonra yol maalesef kötü, çamurlu, bozulmuş. Birkaç noktada arabanın altını sürttük. Yukarı 9 gibi vardık. Bir tane cafesi var. 100 mt. kadar aşağıda da tek oteli var (Armar otel)


Bizden başka sadece bir araç vardı, telesiyej henüz çalışmıyordu, görevlilere çalışacak mı diye sorduk, çalışacak dediler.



Eğim güzel görünüyordu. Hazırlanmaya başladık, biz hazırlanırken bir kaç araç daha geldi. İlk çıkanlar biz olduk sanırım, hatta daha pist ezilmedi bekleyin dediler ama bize farketmez dedik. Çıkarken eğimler daha iyi anlaşılıyordu, Sarıkamış 5'den daha dik yerler var ama eğim stabil şekilde devam etmiyor, çok dik eğim 100 mt. kadar indikten sonra düzleşiyor, sonra yine bir 100 mt. kadar devam ediyor.







İlk turu ısınalım diye pistten attık, pistin eğimi gerçekten de çok az, hatta hiç yok nerdeyse. Yine bir yerde eğim sıfıra indiği için tek ayak çözmek zorunda kaldım. Yavaş giderken bir hareket yapayım dediğinde duruyorsun. Acemiler için bile düşük kalır pistin eğimi. Yeni bir pist gelecek seneye açılacakmış sanırım.

İlk turu pistten attıktan sonra telesiyej altına başladık. Bir kaç yer bugüne kadar kaydığım en dik yerler arasındaydı sanırım. Eğimin stabil şekilde devam etmemesi kötü. Stabil devam etse yardırıp gidilebilir ama bir anda kesiliyor, doğal rampa çok fazla, yer yer dik atlayışlar var. Oralarda iyice yavaşlamak gerekiyor, çok risk almak istemediğimizden. Kar seviyesi yeteliydi, hatta eğimin kesildiği ya da düştüğümüz yerlerde bolkarda debelendik. Sarıkamış kadar bol kar vardı neredeyse, kar kalitesi de oranınkine benziyor, ağaçlar arasında kaldığından rüzgardan da korunaklı. Aşağıda ve liftte rüzgar yok ama tepede rüzgar vardı gün boyunca.

Bir yerde ters eğim vardı, oraya ilk turda ezilmediği için hızlı girmek de kar etmedi, mecbur debelendik biraz. Sonraki turlarda ezilmiş olduğu için rahat geçtik orayı. Bizden başka telesiyej altında kayan yoktu, zaten normalde de görevliler müsaade etmiyor ama geçen sene Fatih abi kaymış, bu sene de arayıp kayabilir miyiz diye sorunca "sen o geçen seneki sarı montlu musun?" diye sormuşlar.





Öğlene doğru hem kar yağışı hem de sis bastırdı, telesiyejle yukarı çıkana kadar üstümüzde kar birikiyordu. Pistten attığımız ilk tur hariç 5 ya da 6 tur yaptık telesiyej altından ama Sarıkamış'ın bir günlük 15 turuna eşit yorulduk neredeyse. Eğim sabit olmadığından bolkarda daha fazla debelendiğimiz için daha fazla yorulduk sanırım. Sarıkamış'ta ben geçen sene 8 günde bu kadar düşmemişimdir. 3-3:30 gibi kaymayı bıraktık. Arabanın üstünde 15-20 cm. kar birikmişti, sabahtan beri iyi yağmış. Üstümüzü değişip yola çıkmaya çalıştık ama aşağıda bir tıkanıklık vardı, meğer bakan mı vali mi neyse artık birileri geliyormuş, karlı yolda da bir yerden çıkamamışlar, yolu tıkamışlar, en az 20 dk. onları bekledik. Sonra karlı çamurlu yolları ağır ağır geçerek asfalt yola çıktık ki kar orada da tutmuş, 5-10 km. kadar ağır ağır ilerledik, 3-4 viteste, sonra kar kalmayınca, yağış da yağmura dönünce normal seyretmeye devam ettik.

Yıldıztepe bence güzel, eğimleri iyi, telesiyej altı biraz elden geçirilir, eğimler düzenlenir, Sarıkamış, 3, 5, 8, 9 gibi ormanın içinden bir kaç alternatif pist açılırsa bence burası da bir Sarıkamış olur. Tabi yolunun da yapılmazı lazım. Bir daha gider miyim? Bu sene zor, belki seneye yeni pist açılırsa ve yolu yapılırsa.

Hiç yorum yok: